Åsikts frihet

Jag har från ett antal personer fått höra att det är tråkigt att lyssna på  och prata med politiker, eftersom de redan har sina åsikter klara. Det gäller inte bara politiker utan även andra som har en åsikt som de propagerar för. Jag misstänker att jag hamnar i det facket,

Hur kan det vara fel att ha en åsikt om något? Borde det inte vara mer fel att inte ha en åsikt. Nu pratar jag om allmängiltiga saker. Givetvis kan man inte ha åsikter om sådant man inte har kunskap om, eller i frågor som man inte vet finns. I sådana frågor kan man istället ha ett förhållningssätt eller en värdegrund som gör att man hanterar även sådana frågor på ett något så när tillfredsställande sätt när de dyker upp.

Denna frihet från åsikter och förhållningssätt kan tyckas vara något gott eftersom man inte har låst sig- utan är helt öppen.

Det finns en stor skillnad mellan en välgrundad genomtänkt åsikt och tyckande för stunden. Det värsta är att vi har fått lära oss att allas åsikter är lika mycket värda, men inte vad som är skillnaden mellan en åsikt och ett tyckande.

Ibland är att det är svårt att argumentera med en tyckare, eftersom han eller hon redan tycker något. Själv är jag alltid beredd att ändra åsikt om någon annan har en bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *