APU 688

När det gäller nostalgi så måste jag bara skiva några rader om min VW 1303S -73:a med taklucka. Jag köpte för 6500 kronor inför den stora dagen då jag fyllde arton och kunde ta körkort. Det fanns egentligen inget alternativ till att köra bubbla. Jag kan inte sätta fingret på det, men det är något speciellt med bubblor. Jag har aldrig haft något större bilintresse men bubblor är mer än bilar. Det är livstil, attityd och en tidsanda som aldrig kommer att komma tillbaka.apu2

Från början var bilen Metallicblå. Jag körd till och från skolan trots att jag inte hade råd. Högtalarna fylldes av härlig Death Metall som Unleashed, Morbid Angel och Entombed (innan de blev softa).

På vintrarna var det ingen höjdare. Eftersom det läckte in vatten vid de bakre hjulhusen fanns det alltid gått om fukt som kunde frysa på rutorna. På gamla bubblor skrapar man rutorna både utvändingt och invändigt. Jag hade en handduk för att hålla imman på stången. Den var oftast dyngsur och fick torka inomhus på natten.

Eftersom bilens inbyggda värmesystem i princip är värdelöst så finns oftast en eberspreicher  (jag reserverar mig för stavningen) installerad. Det är en form av extra värmeanläggning som går på bensin. Glömde man stänga av den kunde soppan ta slut under natten.

Jag hade tur i oturen när vi blev påkörda i korsningen Sottsgatan/Kung Oskarsväg.  Jag lyckades deala till mig en försäkringsersättning som täckte kostnaderna för reservdelar som  gjorde att bilen fick en rejäl pimpning. Jag och farsan la en hel semester på projektet. Så fort vi plockade bort en bit så fanns det mer att fixa bakom. Det bara växte och växte till vi i princip hade plåtat och fixat större delen av karossen. Som grande finale lackerade vi den Lila ute hos min polare Stefan.

Den bilen fick stå ut med mycket. Effekt blev minst sagt komiskt är fem killar gungade i takt. Bilen gick minst sagt ryckigt. Körde man sakta så tvärstannade den nästan – för att sedan ta ett rejält skutt framåt.apu1

Det fanns lite olika utblås/ljuddämpare att köpa. Jag investerade i ett störttufft tvärställt utblås som låg parallellt med kofångaren. Störtufft!Jag hade det i några veckor. När vi hade varit på bortamatch och sett MFF spela mot Trelleborg så tappade vi mitt kromade tuffa utblås. Det hördes som att motorn hade exploderat. Sen såg jag det låg en rörbit a 1,20 meter i glänsande krom mitt på motorvägen. Nr vi kom in bland husen i Lindborg för att släppa av Ola så lät det som värsta V8.

Av någon anledning sålde jag bilen. Jag tror att det var det att jag inte använde den. När man bor i Slottstaden så är det ett elända att parkera. Det slutade att jag tog bussen ut till föräldrahemmet för att hämta  bilen om jag skulle åka någonstans.

Idag är bilen skrotad och  registreringsnummret tillhör en blå Audi A6. Undrar om ägaren vet att APU688 står för ren kärlek.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *