Öppnar och stänger

Det lönar sig att utbilda sig. Det har vi hört länge. Nu kommer studier som visar att det lönar sig även i lågkonjuktur.

Det är i och för sig inte kontroversiellt. Det jag kommer att tänka på är att klyftan mellan dem som utbildar sig och de som inte gör det växer. För dem som inte utbildar sig, och inte har någon annan talang ser det mörkt ut.

Kraven ökar hela tiden och de enklare arbeten försvinner. Även arbeten som inte kräver en hög utbildning kräver oftast mycket i form av talang, motivation och arbetsvilja. Hur ska alla kunna få en plats i framtiden?

Ska vi satsa mer på att utbilda alla – även dem som inte är motiverade – eller ska vi återskapa enklare arbeten. Alternativet att vissa faller bort och får leva på oss andra i form av bidrag känns ju inte så värdigt.

Higher education and the recession: It still pays to study | The Economist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *