Headhuntad

Sydskånska gymnasieförbundet är i blåsväder. Det vet väl alla vid det här laget. Att det har funnit och finns problem avseende ledarskapet inom Sydskånska gymnasieförbundet är för de flesta med den minsta insyn i verksamheten inte någon nyhet.

Ystad Allehanda har i en artikelserie skapat en nyhet av detta. Man har enligt vad jag erfar drivit frågan med målsättningen att få bort ledningen. Visst – det hjälper ju inte när direktionen och andra politiker inte talar klarspråk. Det kan de inte. Eftersom det pågår fackliga förhandlingar. Ett förtappat ord kan kosta några årslöner i onödan.

Nu är det inget större problem eftersom alla problem går att lösa. Speciellt sådana som är kopplade till en eller några få personer. Det som jag däremot reagerar på är några andra saker som kommer fram.

Avsaknaden av politisk mod och integritet. När det börjar blåsa snålt så kastar Sjöbos Stefan Lundgren ur sig följande när han förespråkar en upplösning av förbundet

Lundgren tycker det är ”skitjobbigt” med den senaste tidens turbulens kring gymnasieskolan och dess arbetsmiljö.

– Det har blivit ett störande moment, som tröttar ut alla. Det blir en massa hackanden som inte leder någonstans.

Att lägga ner förbundet ter sig för mig som fullständigt galet. Sydskånska Gymnasieförbundet rankades av Skolverket som Sveriges 7:e bästa gymnasieskola enligt uppgifter av Anders Albäck. Han är med i den grupp som ska utreda hur man ska få ordning på ledarskapet, och sitter dessutom med i direktionen. Han vet vad han pratar om. För mig är det naturligt att kämpa för att gymnasieförbundet ska fortsätta att leverera god utbildning. Något man lyckas med trots det dåliga ledarskapet. Tänk vad de kan åstadkomma om man tar tag i ledarskapsfrågan och löser den. Målet borde vara att fixa problemet och leverera ännu bättre resultat.

Att vi i detta hörnet på Skåne har en konkurrenskraftig gymnasieskola är oerhört viktigt för regionens utveckling. Det är inget vi kan riskera i form av kommunala experiment.

Det var det första som stör mig – det andra är det faktum att det finns större problem – om man ser till förbundets vara eller inte vara. Det handlar om minskade elevunderlag,  ökad konkurrens från friskolor samt det faktum att fler och fler elever väljer att pendla till skolor i västra Skåne. Här krävs det att man fokuserar på att skapa ett effektivt förbund som skapar förutsättningar för att locka till sig både lärare och elever.

Det jag är mest rädd för att intresset för Sydskånska Gymnasieförbundet och gymnasiefrågan  kommer att försvinna så fort Ystad Allehanda har fått sin skalp. Då riskerar vi att frågan än en gång lämnas i händerna på en direktion som inte mäktar med sin uppgift och som inte utsätts för någon större granskning vare sig av media eller ägarkommuner. Problemet är som jag ser det är nog snarare hur man sätter samman direktionen och hur den sedan rapporter till ägarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *