ooptimalt valutaområde

På söndagar brukar jag läsa Per T Ohlssons krönika i Sydsvenskan. Han är alltid påläst och kunnig. I dagens krönika kan man ana lite eftertänksamhet kring det faktum att vi inte har infört Euron. Själv tycker jag att Euron är en suverän idé, men att det rent valutatekniskt är lite för tidigt att införa den. Det tyckte jag när jag röstade nej i folkomröstningen och nu visar det sig att jag tyvärr kan få rätt.

Rent krasst handlar det om de kriterierna för ett optimalt valuta område. Nu slumpade det sig så att just som EMU debatten var som hetast läste jag grundkursen i nationalekonomi i Lund. Där fick vi en special föreläsning som bara syftade till att förklara det här med monetära valutaunioner. Förläsningen finns i att ladda ner som pdf  här

Det som har hänt är att en djup lågkonjunktur har drabbat hela Europa och de länder som inte har ordning på finanserna måste vidta åtgärder. Tidigare har det inneburit att valutan rasat, alternativt att regeringen devalverat valutan för att rädda landet. Ett Euroland har inte den lyxen. Staten får istället svårare att låna pengar för at finansiera sina budgetunderskott och när ett lån förfaller kan det rent av bli så att de inte har möjlighet att ta nya.

Det vad det jag ville se innan vi hoppade med på Euro-tåget. Hur kommer man hantera det när länder inte följer de gemensamt överenskomna villkoren som ska trygga Eurons värde. Tidigare har de stora länderna visat att det inte bryr sig om reglerna. Nu riskerar vi en situation där exempelvis Tyskland löser ut Grekland. Det bådar för problem. Vad händer när Grekerna fortsätter som de har gjort. Vilken signal skickar det till Italien och  Spanien.

Det är inte bra för Sverige att inte vara med, men det kan visa sig att det hade varit ännu sämre att vara med. I alla fall de närmaste åren.

Zonterapi – Per T Ohlsson – Sydsvenskan – Nyheter dygnet runt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *