Betydelsen av bloggande

Martina Lind har skapat en riktigt häftig sida i politometern.se. Här samlar hon in alla politiska bloggar på en sida. För mig har det varit en riktig boost att försöka klättra på listan över mest aktiva. Skulle jag komma med på listan över mest betydelsefulla skulle jag fira med tårta.

Martina sammanfattar läger inom den politiska bloggosfären så här.

Hur går det för partierna som helheter?
– Socialdemokraterna har många toppbloggare, men dessutom en massiv bas av halvstarka och halvsvaga bloggar.
– V är lite glesare i toppen men har också en stark bas.
– Pp däremot har betydligt färre mittemellan-bloggar. Det kan vara svårt att se vid första anblick men blir tydligt när man djupgranskar och har tillgång till bakomliggande data. Piratpartiets bloggosfär bygger mer på superstars, kan man kanske säga.
– För alliansens del är det moderata Mary Jensen som är det absolut starkaste kortet. Sen blir det rätt glest bland moderaterna.
– Centern har några ganska starka bloggar, Fp har bara Mark Klamberg. I övrigt kämpar C och Fp:s bloggare i den “stora massan”, men centern leder.
– Mp och Kd är svaga.

En kort sammafattande partianalys:
Socialdemokratin i bloggosfären just nu är mycket stark och agendasättande och de har haft fritt spelrum i nästan två månader, som jag skrev om igår. S är en solklar etta, sen blir bilden mer komplex. Piratpartiet har som sagt många extremt starka bloggar – men om man driver bara en fråga och väljarna lämnat den bakom sig kan det bli förtvivlat svårt ändå. Vänsterpartiet har en lite isolationistisk bloggkultur (länka bara till de egna) som hämmar dem. Moderaterna verkar helt okoordinerade. M toppar visserligen allianslaget, men den som scannar listorna noggrant kommer se att laget är för svagt. Centern kämpar på och Folkpartiet kämpar lite längre ned, men någon allianssamordning är det inte tal om. Kd och Mp verkar ha dumpats av sina allianskamrater på bägge sidor. Det förvånar mig hur svaga Mp är.

Som jag ser det finns det ett parti som hon inte ens nämner och det är Sverigedemokraterna. Internet har varit en stor del i deras opinionsbildande. De tar del i diskussioner och bloggar i någon form av gerilla/underdog  position.På nätet har de i princip kunnat agera helt ostört.

Vad det gäller bloggandets betydelse tror jag att det är starkt överdrivet. För mig är bloggande främst ett sätt att formulera mina tankar och idéer. Om jag skulle påverka andra hade jag ställt mig på gatan och pratat med folk.

Jag tror att bloggandet kan har flera positiva effekter på politiken och politiker. Det största tror jag är att det skapar en plattform där politiker kan bygga trovärdighet genom kontinuitet och genom att kommunicera ut sin värdegrund.

Precis som att de positiva förväntningarna på politiskt bloggande är överdrivna anser jag att de negativa aspekterna av att inte blogga är underdrivna. Bloggande är det enklaste sättet att kommunicera en trovärdig bild av sig själv till väljarna. Bara genom att man har en blogg där man uttrycker sina tankar, idéer och åsikter har tagit ett stort steg närmare väljarna.

Det är ganska tungt att hålla igång en blogg. Därför kommer vi nog se fler gemensamma bloggar och bloggnätverk (liknande det socialdemokraterna har) i framtiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *