Ung Företagsamhet

I lördags var jag på mässa i Malmö. Jag hade i uppdrag att sitta i juryn för den grupp som skulle bedöma vilket UF företag som hade bäst webbplats. UF företag är ett projekt som drivs av Ung Företagsamhet. De skriver så här om målet med sin verksamhet.

Morgondagens företagare finns i dagens skolor och vår vision är att ge unga människor en tro på sin egen företagsamhet. På så sätt bidrar Ung Företagsamhet till att skapa tillväxt i Sverige.

Genom Ung Företagsamhets utbildningar får ungdomar i gymnasiet möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Under ett år får de driva egna företag, så kallade UF-företag, och sälja verkliga varor och tjänster. Eleverna går igenom ett företags hela livscykel, från start till drift och avveckling och får på så sätt unik kunskap om och erfarenhet av företagande. Ungdomarna tar själva fram affärsidé, genomför marknadsundersökningar och skaffar startkapital. Till varje UF-företag knyts en rådgivare från det lokala näringslivet.

Det var en riktig kick att vara där. Jag fick lite framtidstro. Så många duktiga och företagsamma ungdomar. Det behövs om vi ska behålla vår konkurrenskraft. Ett företag som jag tyckte var lite extra bra var ett gäng som sålde brandsläckare. Deras företag hette Firestyle UF deras sida vann tyvärr inte trots att den är väldigt snygg och välgjord. Killarna var jättetrevliga och hade det inte varit för att vi redan har en brandsläckare i skrubben kanske hade slagit till.

De hade en bra poäng. De flesta hem saknar brandsläckare och de som har det har oftast stuvat undan den eftersom de är så fula.

Som ungdomar i FireStyle tror vi på att kreativitet kan lösa de förvånansvärda höga siffrorna av
brandincidenter i Sverige. Våra svenska brandskyddsmyndigheter har en stor kompetens och ar-
betar ständigt med olika problemlösningar. Men vi märker att få vågar tänka utanför boxen.  Vi i
FireStyle anser att det är formen som kännetecknar en brandsläckare, inte färgen.

Utifrån dessa två påstenden har vi varit de första som vågat måla färgglada brandsläckare i olika
motiv.

I vår grupp slogs vi av att samtliga av våra fyra toppkandidater kom från Procivitas Privata gymnasium i Helsingborg. En skola som tillsammans med deras skola i Malmö kan sägas dominera tävlingen. Titta själv i resultatlistan så ser du vilka skolor som utmärker sig. Tydligen hade det varit likadant förra året. Där ser man friskolor funkar. Friskolor är nödvändiga för att skapa framtidens företag och Ung företagsam är ett projekt som lyckas ta sig från ord till handling. De ger tusentals ungdomar praktiskt erfarenhet av att vara företagsamma.

1 reaktion till “Ung Företagsamhet”

  1. Hej! Ahmed Chouhaiber här! Jag vill tacka ifrån hela FireStyle för ditt blogginlägg och dina fina ord, fortsätt med bloggen, den ser mycket bra ut. Kom ihåg att alltid tänka på brandsäkerheten runt omkring dig 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *