Wetterstrand i Fokus

Fokus har gjort ett fördjupat reportage om Maria Wetterstrand. En ganska privat politiker som på något sätt lyckas skapa förtroende hos väljarna genom sin ganska sakliga och lite tråkiga debattstil. De beskriver en analytisk person som håller hårt på den personliga integriteten. Här kommer några saker som jag tyckte var extra intressanta.

På hösten 2002 när hon varit helt ny i toppolitiken och hade kastat in det pyttelilla miljöpartiet i en potentiell regeringskris. Hon kommenterar förhandlingarna med Socialdemokraterna så här.

– Jag hade ingen aning då om hur socialdemokrater beter sig när de vill få som de vill. De gjorde klart för oss att de minsann hade möjlighet att se till att vi inte skulle få inflytande i någon kommun i Sverige om vi inte gjorde som de ville. Det var väldigt intressant, de betedde sig helt enkelt förbannat oförskämt och arrogant.

Det kan jag förstå. De var vana vid att ha med Vänsterpartiet att göra. Det har ju varit ganska riskfritt att klämma åt ett parti som låg till vänster. Jag förstår bara inte hur de kunde bete sig så mot ett parti som då stod lite utanför höger-vänsterskalan.

I reportaget lyfter de och fram en spännande sak

De borgerliga partierna vill utmåla henne som vänster, vilket stämmer lika dåligt som att hon skulle vara en varm liberal. Hon är kritisk till ekonomisk tillväxt, men inte för att hon är emot kapitalism. Hon tycker bara att dagens kapitalism inte är tillräckligt effektiv, logiskt sett. Det måste finnas smartare sätt, menar hon, att använda naturresurserna, och vi har ett ansvar inför kommande generationer att leva mer sparsamt med dem. Hon upprepar det gång på gång. Det är det ansvar hon vill kännas vid, aldrig ansvaret att skapa ekonomisk tillväxt och sedan fördela den.

Det är lite märkligt, att en av ledarna för det parti som spås få stora framgångar i valet har en så annorlunda inställning i de frågor som ser ut att bli de viktigaste i samma valrörelse, de om vem som bäst tar hand om Sveriges ekonomi och vem som skickligast kan minska arbetslösheten. Eller har miljöpartiet inte det?

När man ser hur vi konsumerar alla dessa saker vi inte behöver kan jag någonstans känna att hon har rätt. Men det är inte marknaden som styr människorna. Marknaden tillhandahåller de varor och tjänster som efterfrågan. Ska man lösa det så är det alltså efterfrågan som måste förändras. Maria Wetterstrand vill ha en mer effektivare och bättre marknadsekonomi. Då har hon kommit fel. Men ska hon med tvång påverka efterfrågan så finns det ju stor erfarenhet av det hos socialdemokraterna. De räds inte att berätta för andra vad de behöver.

Fokus » Den verkliga Wetterstrand.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *