Okunskapspartiet

I år har vi rekordmånga förstagångsväljare. Närmare bestämt ca 497 000. I skenet av detta är debatten kring om man ska ha en politisk debatt i skolan eller inte. Både JO och JK har varit kritiska till skolor som hindrat partier från att komma in på skolan.

Justitieombudsmannen

Justitieombudsmannen (JO) har vid ett flertal tillfällen uttalat sig i frågor som uppkommit i samband med att politiska partier önskat lämna politisk information i skolor.

I ett avgörande från 2007 riktade JO allvarlig kritik mot ett uttalande från två kommunala politiker. JO slog i beslutet fast följande: ”Att låta bedömningen i frågan om ett politiskt parti skall ges tillträde till skolan vara beroende av vilka åsikter som partiet kan förväntas föra fram står i strid med objektivitetskravet i 1 kap. 9 § regeringsform en.

Justitiekanslern

Justitiekanskern (JK) riktar kritik mot en skola för dess beslut att avslå en begäran från ett politiskt parti om att få komma till skolan för att anordna bokbord samt sprida flygblad.

Jag är inte så glad för att Sverigedemokrater och andra främlingsfientliga partier verkar i skolan och rekryterar unga människor som köper deras felaktiga argumentation och starkt förenklade omvärldsanalys. Men frågan är om det har någon betydelse och i så fall hur ska vi motverka att främlingsfientliga partier påverkar våra ungdomar.

Så här många procent röstade på SD i Ystad skolvalet 2oo6. John Baur Gymnasiet 12,12 %, Norreport Skolan(högstadiet) 3,96 %, Österport gymnasiet 5,19 %, Parkgymnasiet 26,26 %. Tittar jag på de högsta noteringarna för SD så hittar jag några som ligger runt 25 procent och en som sticket ut med över 30 procent. Men på de flesta skolor så ligger det mycket lägre och på många skolor är det någon procent som röstat på SD.

Varför skiljer det sig så mycket mellan Österportskolan och Parkgymnasiet. Geografiskt rör det sig om 200 meter. De delar matsal. Nu har man säkert gjort en analys över detta på Sydskånska gymnasieförbundet, men man kan ju undra vilka slutsatser de drog. Jag tror att skillnaden beror på elevernas olika förutsättningar att värdera och analysera argumentation. Det tyckte jag var så diplomatiskt skrivet. SD är inte ett missnöjesparti utan ett okunskapsparti.

Jag tror inte att det spelar någon avgörande roll om Sverigedemokraterna kommer till skolan eller inte. Hur man väljer avgörs i diskussioner men kompisar och föräldrar.

Men visst kan det spela en viss roll det legitimerar SD. De får sprida sitt budskap på skolorna, en plats för kunskap. Jag tror inte att man ska förbjuda åsikter oavsett hur vidriga de är. Däremot tror jag på att vi som tycker annorlunda måste ta fajten och stå upp för våra värderingar. Problemet är inte SD:s närvaro utan andra partiers frånvaro.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *