En nyhetsmölla i Ystad

På Ystads Allehanda har Carl Johan Engvall blivit läsarredaktör. Carl Johan är sedan ett tag den som ska försöka få med YA på tåget vad det gäller sociala medier. Nu känner jag inte Carl Johan. Men att tro att twitter kommer att bli stort i Ystad förstår jag inte. I Ystad twittrar vi på gågatan – och jag kan lova att det oftast används mer än 140 tecken.

Men som läsarredaktör tror jag att han kommer åstadkomma mycket bra. På sin blogg ger han uttryck för många bra och intressanta tankar. Framförallt tror jag att det finns mycket att göra i interaktionen med läsarna. Både genom att förmedla nyheter som läsarna författat men också att försöka få mer debatt. Han jämför med Newsmill och tror att vi få något  liknande hög kvalitet lokalt. Det tror inte jag – förhoppningsvis har jag fel.

Jag gillar det han har gjort på insändarsidan. Numera är det svårare att skriva anonyma insändare. Det är bra. Finns det något meningslösare är när hundhatare, hundälskare, bajspåsen, Han som plockar upp efter andra, Det som gömms i snö m.fl. skriver sina menlösa artiklar.

Ska vi få en bra debatt av hög kvalité måste folk stå för sina åsikter. Annars kan det gå som när Netto öppnade sin butik och kommentarsfälten fylldes med allt från påhopp till allmänt stöttande åsikter om allt och alla. Tyvärr har kommentarerna raderats. Troligen i samband med att man införde ett nytt system för att hantera kommentarer. Synd – hoppas att någon har bevarat dem åt eftervärlden.

Jag hoppas att vi kan få mer debatt och diskussion i Ystad och att de som för den öppet visar vem de är och vad de står för. Jag har själv lämnat lite kommentarer och använt mig av funktionen där man kopplat kommentaren till Facebook. Häftig lösning. Det jag inte kan stå för bör jag inte skriva. Skriver jag sedan en kommentar som jag inte kan stå för har jag ju alltid rätt att ångra mig.

Sverige är på god väg att bli ett land där man bara pratar om sport och väder. Politik, nyheter, tankar och annat som utmanar eller kan skapa spänningar förpassar vi till det privata (ensamma). Vi vill ju inte få en diskussion som man hör folk säga då och då. Eftersom jag är fullkomligt övertygad om att det är när åsikter bryts som vi rör oss framåt och genomskådar lögnen anser jag att debatt och diskussion är en viktig del av ett demokratiskt samhälle.

Eftersom jag utgår från att Carl Johans har koll på när man länkar till hans blogg vill jag dessutom passa på att önska honom lycka till och lovar att göra mitt för att möllan ska snurra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *