Ett ojämnt tempo tär på krafterna

Jag har skrivit om Sydskånska gymnasiet och Annika Becker affären tidigare och har inte mer att tillägga än att gratulera Ystad Allehanda som nu har lyckats med de de föresatt sig att göra.

Det som kan kommenteras är hur direktionen in i det sista lyckas göra detta till en fars. Med tanke på hur direktionen beter sig är i alla fall jag tveksam till att alll skuldbörda läggs på Annika Becker.

Först händer ingenting, sen ingenting, sen ska man utreda, sen ska man utreda, sen fattar man beslut, sen väljer man att förhandla, sen händer ingenting och sen ingenting. Först när ägarkommunerna säger ifrån på skarpen lyckas man komma till avslut.

Nu kostar det tre miljoner. Om man hade avvaktat utredningen om en eventuellt upplösning av gymnasieförbundet kunde man nog kommit betydligt billigare undan. Kommer man kom fram till att förbundet skulle lösas upp hade det sannolikt blivit en fråga om arbetsbrist i ledningen.

Antingen hade Bo Sterner rätt som lät förhandlingarna dra ut på tiden, eller så hade han fel. Men när så många människor påverkas är det viktigt att stå fast vid sin linje och att vara tydlig i sin ledarroll. Man kan visa handlingskraft och vara tydlig utan att orsaka skattebetalarna onödiga kostnader. Tre miljoner kronor skattepengar är mycket pengar – även när det är skattepengar.

En sökning på Sydskånska gymnasiet på Ystad Allehanda ger allt annat än upplyftande läsning. Det visar hur avsaknaden på ledarskap har präglat hela processen från början till slut. Dessutom kan du följa deras artikelserie här.

Den som håller ett ojämnt tempo brukar oftast inte vara först över mållinjen. Det ska bli spännande att se vad utredningarna utmynnar i – inte minst avseende hur direktionen har fungerat och bör fungera. Hoppas att Ystad Allehandas intresse för gymnasieskolan finns kvar när den presenteras.

Annika Becker avgår med omedelbar verkan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *