Bromsen glappar

Sydsvenska tar upp en sak som jag berört tidigare. Det är inte synd om pensionärerna som kollektiv. Det finns en broms i pensionssystemet som man håller på att trixa med. Bromsen är till för att det ska finnas pengar till framtida generationer. Lite förenklat kan man säga att ju fler som arbetar ju mindre risk att bromsen träder in. Pensionsuttaget är nämligen kopplat till hur ekonomin som helhet utvecklas.

Nordea har gett ut en rapport som visar hur förmögenheten är fördelad. Det de över 55 som sitter på den den största förmögenheten. En LO rapport från 2009 bekräftar bilden.

Rikast är åldersgruppen 55-64 år, där merparten
av 40-talisterna återfinns. De har den största
sammanlagda nettoförmögenheten och har ökat
sin förmögenhet med 220 miljarder kronor mellan
2002 och 2004 vilket är 90 miljarder kronor
mer än för den näst rikaste gruppen yngre pensionärer.
Åldergruppen 55-64 år hade i snitt en
nettoförmögenhet på 882 000 kronor, vilket är
betydligt mer än för 50- och 60-talisterna som
hade en genomsnittlig nettoförmögenhet på
560 000 respektive 309 000 kronor år 2004.

utdrag från Nordeas rapport förmögenhetskällan som utkom 2006

Eftersom fastigheterna inte har tappat speciellt mycket i värde trots finanskrisen kan vi anta att de fortfarande har en proportionellt sett stor del av förmögenhetskakan. Rapporten tar dessutom inte upp värdet på den fordran i form av utlovad pension som staten har gett. Hade man gjort så hade skillnaden blivit än större. I framtiden kan vi räkna med att den pension vi får av staten blir lägre än den de har som gick i pension nyligen eller kommer att göra inom kort. Ska man vara krass kan man säga att vi i de yngre generationerna ska spara undan till vår egen pension samtidigt som vi betalar för andras.

Att bli gammal är naturligt och jag kan inte se varför samhället varför samhället på något sätt ska få ansvar för att sysselsätta våra pensionärer. I vår stad vill de ha ett aktivitetshus där de kan fika och ha aktiviteter. Varför ska kommunen ordna ett hus för seniorer där de kan sitta och dricka skattesubventionerat kaffe när stan är full av Caféer som behöver omsättningen.

Nu ska man komma ihåg att att detta är ackumulerade siffror, visst finns det fattig-pensionärer. Men vi ska inte låta pensionärskollektivet använda dessa som sköldar när de kommer med sina kravlistor.  Det är inte bara bromsen som glappar det finns risk att gasen hänger sig.

-.Det är inte fel på systemet – Huvudledare – Sydsvenskan – Nyheter dygnet runt.

tillägg 2009-0417

Neo skriver om samma sak. Vi måste förstå att pensionärer är en heterogen skara och att de inte är det minsta synd om de allra flesta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *