Biktens förbannelse

Nu är Katolska kyrkan än en gång i blåsväder. Det handlar som vanligt om pedofili och övergrepp.  Nu blåser det dessutom ganska snåla vindar kring påven som har haft mer eller mindre närkontakt med pedofili-problematiken tidigare. Det är inget jag är speciellt förvånad över. Kommer ni ihåg alla skumma uttalande som kom precis efter han hade tillträtt.Nu verkar det som om han äntligen har skaffat sig en PR-avdelning. Strömmen av stötande uttalanden har sinat. Men man ska inte glömma att det är fernissa. Under ytan finns samma trångsynta och världsfrånvända åsikter om allt från AIDS bekämpning och homosexualitet till synen på präster som begår pedofili.

Det visar sig också att det finns de inom Vatikanstaten som inte ser problemet. De anser att pedofilanklagelser är skvaller och ett angrepp på katolska kyrkan. Killen som sa det borde låna påvens PR-folk en liten stund. Jag älskar när kyrkan och dess ledare visar vad de egentligen tycker och tänker. Det visar på ett tydligt sätt att de som passivt eller av tradition väljer att följa dessa ledare bidrar till att föda ett monster. Alla som har det minsta lilla heder i kroppen borde omedelbart se till så att inte en enda av deras kronor gick in och sponsrade denna verksamhet.

Hur kan det bli så? Det är ju gudfruktiga människor som vill göra gott. Hur kan de som ska företräda vår herre Jesus och allt han står för agera som karaktärer som hämtats direkt från gamla testamentet. De troende har ju goda skäl för att vara upprörda.

Jag tror svaret ligger i hemlighetsmakeriet. Katolska kyrkan är fylld av ritualer och hemligheter. Tystnadsplikten  och förtroende står i centrum i form av bikten. Prästens särställning och helighet skiljer sig också mot den ställning som exempelvis en Protestantisk präst har. I många länder är det fortfarande mer en karriärväg att bli präst än ett kall. Katolicismen har en inbyggd förmåga att skapa hemligheter och locka till sig de som har något att dölja.

Tyvärr är det nog varken första eller sista gången sånt här kommer i dagen. Det värsta är att för varje skandal som kommer fram finns det säkert tio som tystas ner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *