Malmö Trendigt

Egentligen skulle jag vilja sätta ett stort frågetecken efter rubriken. Men enligt en artikel om inflyttning till Malmö är det tydligen så att Malmö har blivit trendigt. Det är nu 10  år sedan vi flyttade från Malmö. Jag är förundrad över hur Malmö har förändrats sedan dess och har därför svårt att relatera till Malmö som trendigt.

När vi flyttade kunde man skönja omdaningen av området kring stationen, Västra Hamnen och Malmö Högskola. Det är många personer som har gjort detta möjligt men den som har lyckats positionera sig som hjärnan bakom det här är Ilmar Repalu. Sen hur mycket av denna omvandling som kan tillskrivas en man må vara osagt. Men att han har sett till så att stadsmiljön fått ett lyft bidrar nog en hel del. Sen var nog Bo01 – trots alla skandaler och annat nog en viktig förutsättning. Där satte man ribban för kvalité och design för det nya Malmö. Troligen har Ilmar både läst, hört och sett Richard Florida när han pratar om vad som krävs för att skapa framgångsrika städer. Då är en attraktiv stadsbild en del av receptet.

Utan dessa tankegångar hade man säker börjat i en annan ände. Prioritet ett för en traditionell sosse skulle vara att pumpa in pengar och åtgärder i Rosengård. Ilmar förstod att det inte skulle leda staden framåt på sikt utan bara kasta in Malmö i en nedåtgående spiral.  Istället satsade han på att få en Högskola till Malmö. Det är ytterligare en av Floridas ingredienser.

Nu visar det sig att många unga vill flytta till Malmö. Göteborgarna tycker att Malmö är bättre än Göteborg. Det visar på att Malmö även utåt har lyckats ändra sin image. Vilket är oerhört viktigt enligt Florida. Nu ökar inflyttningen och Malmö föryngras i snabb takt.

Malmö har alla förutsättningar för att lyckas i framtiden. Det som krävs finns på plats. Även om det har tagit 20 år så valde Ilmar Repalu att se förbi de snabba lösningarna att satsa långsiktigt. På sikt kommer det att vara alla Malmö bor till gagn fattig som rik. Under resans gång har han fått ta mycket skit och varit i blåsväder åtskilliga gånger.

I Malmö finns det en Staty av Frans Suell som var en pådrivande kraft för att skapa Malmö Hamn. Han står och blickar ut över den inre hamnen. Frågan är var man ska placera en staty av Ilmar.

2 reaktioner till “Malmö Trendigt”

  1. Jag håller med dig i stort. Malmö har verkligen utvecklats och förändrats på ett positivt sätt, på många områden. Men Malmö har också åtskilliga problem att brottas med. Den skenande segregationen är ett exempel. När det byggs i Malmö i dag tar man inte hänsyn till de sociala konsekvenserna. Det finns inga strategier att minska segregationen genom att bygga billigare hyresrätter i samma kvarter som de dyrare bostadsrätterna. Istället polariserar man grupper i staden. De rika hamnar på väster och de fattiga på öster. Den tunga kriminaliteten, med brutala avrättningar och bombattentat titt som tätt, är inte heller allt för smickrande för Malmö. Jag tycker nog att Ilmar Reepalu har mycket kvar att göra innan han förtjänar en staty.

  2. Jag besökte två kompisar idag som huserar nere vid Möllan, eller rättar sagt deras företag. Det skapas arbeten i Malmö. Svart klubbar blir kreativa arbetsplatser. Det gynnar alla och skapar resurser för att lösa de sociala problemen.

    Men visst är segregationen ett stort problem. Att bygga blandad bebyggelse hade varit önskvärt. Vi ser samma sak här i Ystad. De finns ett stort intresse för att bygga ägarlägenheter, men litet för att bygga hyresrätter. Byggföretaget vill få tillbaka pengar fort och kan satsa dem i nya projekt. Ska det byggas mindre, enklare och därmed billigare lägenheter måste de kommunala bostadsbolagen användas mer aktivt för att bygga för de med mindre plånbok. Detta kommer att bli extra viktigt om bankerna kräver flera hundratusentals kronor i kontantinsats när man köper hus.

    Det ska bli spännande att se hur det går. Troligen lär Ilmar sitta kvar. Det finns ingen som matchar honom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *