Friårets lov

Birgitta Ohlsson skrev att hon tyckte att friår är arbetsfientligt flum på Facebook. Den var intressant att det fick ett minst sagt mjuggt mottagande. Bland kommentarer fanns det många positiva exempel på hur friår är positivt både från ett företags- och mänskligt perspektiv.

Jag sammanfattar min syn i frågan så här:

Miljöpartiet har några kreativa och bra lösningar. Friåret är ett av dem. Vi lever i ett samhälle där vi producerar mer än vi behöver för att sätta mat på bordet och ge oss tak överhuvudet. Problemet är att så många står konstant utanför och drar inte sitt strå till stacken. Friåret är en fantastisk möjlighet för de som knegar på år efter år.

De som invänder menar att man själv kan spara undan och sedan ta ledigt. Problemet är att man i det läget straffar ut sig ur trygghetssystemet. Dessutom spelar det väl ingen roll för ur statens perspektiv för den slipper dela ut a-kassa till någon annan. Jag anser att att friåret är en bra reform om man ska arbeta inom det systemet vi har. Precis som inom många andra områden har den borgliga regeringen valt att arbeta utifrån hur det ser ut, och hur svenskarna tänker. Det inför till exempel massvis med avdrag istället för sänkta skattesatser.

Hade de inte suttit i fel båt så hade friåret varit en naturligt del av arbetslinjen. Den normalt så kloka Birgitta måste ha smittats av sina regeringskollegor. Dessutom saknar nog hon som många andra toppolitiker erfarenhet av hur det känns när man har gått till samma arbete i tio år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *