I Horisonten

Ibland har vi svårt att höja blicken. Ibland vill man inte höja blicken. Vad det gäller vindkraft så tror jag att vi ska blicka  framåt. Idag bygger man vindkraftverk som sträcker sig 130 meter upp och stör landskapsbilden och skapar störning för de kringboende.

Att det ser ut så idag betyder inte att det behöver bli så imorgon. Jag läste ett reportage i ATL om vertikal vindkraft.Vertical Wind har monterat prototyper i Falkenberg. Vertikala vindkraftverk är betydligt lägre och tystare. De kan dessutom vara ganska vackra att titta på. Dessutom finns det en trend där man ser mindre vindkraftverk som komplement eller små gårdsverk. Den utveckling vi har sett med större och större verk är inget vi ska ta för givet. Tekniken utvecklas hela tiden och det satsas stora pengar på att få fram ny teknik. För den som kan hitta ett billigare sätt att omvandla vind till energi finns det mycket pengar att tjäna.

Det gör att det finns ett motiv att stoppa utbyggnad av de stora störande verken, eftersom vi ser att framtidens verk kan se helt annorlunda ut.

1 reaktion till “I Horisonten”

  1. Vertikalaxlade vindkraftverk är på intet sätt någon ny uppfinning. De har lanserats om och om igen i hela vindkrafthistorien ungefär vart tjugonde år sedan 1930-talet. Varje gång som ngt nytt revolutionerande och varje gång har det misslyckats vad gäller produktionsförmågan, den viktigaste parametern i vindkraftsammanhang. Men det är fel att vara utvecklingsfientlig. Kanske har den här nya modellen kommit på ngt nytt som förbisetts i tidigare försök. Pris i förhållande till produktionsresultat och beräknad livslängd är dock nödvändigt att man får se innan man kan vara intresserad. Inget hopp kan heller ges om att få ut mkt kraft på låga vindkraftverk. Vind har mkt dålig fart o kvalité under 50 m höjd över slätt och under 80 m höjd över skog. Lösningen ligger i att vi fattar att vi är tvungna att nyttja all kraft vinden kan ge och på effektivast möjliga vis. vi får helt enkelt lära oss tåla anblicken av höga vindkraftverk i landskapsbilden. De här enkla synpunkterna är grundade på snart trettio års yrkesmässig erfarenhet från utveckling av vindkraftprojekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *