Folkpartiet och ungdomen

Egentligen hade jag förberett detta inlägget så att de skulle publiceras på onsdag. Eftersom Unga Folkpartiet lanserades idag är det bara att skrota de planerna, och hitta på något annat till på onsdag. Jag återkommer med tankar kring unga folkpartiet när jag hunnit fundera lite. Men visst är det välkommet initiativ.

Jag läste senaste numret av NU. En ganska bra tidningen. Det är lite som kamratposten för folkpartister. Det fanns ett utmärkt reportage där Erik Åslin och Alma Tabak pratade om folkpartiet och dess problem att nå ut till yngre.

Ett problem som jag har bloggat om tidigare men de hade lite intressante siffror. Folkpartiet har 120 medlemmar som är under 20 år, men 5 067 som är över 70 år.

De sätter fingret på det som folkpartister gör fel. Vi pratar ett språk för  medelålders och vi pratar för mycket om fakta och siffror. Vi pratar för lite om ungdomars situation och för lite utifrån känsla.

Nu kan jag tycka att det Folkpartiet väljer en konstig väg. Istället för att förändra sitt sätt att kommunicera och förpacka budskapet låter man LUF ta ett större ansvar för att locka unga väljare. Jag tycker att det är bra att LUF är aktivare – men det är ett sätt att mörka problemet. Kan inte vanliga folkpartister tilltala de under 30 bör de förändra sig, eller förändra sitt arbetssätt. Dessutom tycker jag att gränsen för att betrakta någon som ungdom i demokratiska sammanhang går vid 18 år.

De har lite konkreta tips för att nå yngre väljare jag väljer ut de jag tycker är bäst:

– Möt ungdomar där de finns

– Lyft fram yngre medlemmar

– Tänk på vilka frågor ni driver

– Hitta nya arbetssätt och kommunikationsvägar

– Kommunicera utifrån känsla och eftersträva dialog

Bra tips. Men jag vill nog tona ner skillnaden mellan äldre och yngre. Yngre pratar gärna med äldre om de känner att de bemöts av respekt och ett ärligt intresse. Jag skulle vilja vända på det. Skicka äldre folkpartister till universiteten. Det kommer att skapa betydligt mer spännande möten, som kommer att vara givande för båda parter.

Ska vi locka yngre väljare måste vi skapa spännande möten och visa ett ärligt intresse för ungdomar. Det gör man inte om man lyfter över ansvaret på LUF.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *