Ur led är socialismen

Socialism kan inte lösa morgondagens utmaningar. Det är därför det använder gårdagens retorik. Klasskamp, arbetarklass, kapitalistiska utsugare och proletäriatets förtryck hör inte hemma i modernt språkbruk. Senast läste jag i Sydsvenskan att poeten och socialisten Johan Jönsson anser att det är ett klassprivilegie att trivas på jobbet. Martin Svensson gör en intressant analys på detta tema han kommer fram till att klass som underlag för någon form av dialog är helt meningslös i dagens Sverige och att vänsterns debattörer är en poserande elit.

Det jag mött av klassdiskussion idag tycks mest uppehålla sig vid tillbakablickar av mer eller mindre nostalgisk art som mest väcker frågan hur länge kan man egentligen leva på ett proletärt förflutet?

På egna fattiga uppväxtår, en farfar som var timmerman eller släktingar med sociala problem. Visst påverkas vi alla av vår uppväxt, men på vilket sätt är klassen något att orientera efter och vad säger den?

Men att leva på gamla meriter fungerar inte när högerspöket har fått ett ansikte. Dessutom ett ansikte som varken var särskilt skrämmande eller elakt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *