Lobbat ut gräsrötterna

I USA finns det som de flesta vet starka krafter som utövar lobbying. För att skapa transparens har man reglerat deras verksamhet så att det ska framgå vem som är deras uppdragsgivare.  Dessa regler spiller över på gräsrotsorganisationer. Regler som skulle försvara demokratin mot särintresse och på så sätt värna de lille människans intresse blir istället ett hinder för den lille människan att använda sin yttrandefrihet.

En kvinna i Seattle som samlade grannarna i en protest mot planerna som fanns på att riva området och bygga nytt har fått stora problem.

She ran into a second little-known state law. If she prints some flyers, calls some meetings and urges her neighbours to write to their state representative demanding change, she has to register as a “grassroots lobbyist”. This rule applies to any group that spends more than $500 in any given month trying to influence the legislature. That sum includes not only cash but also anything else of value.

To comply with the law, Mrs Murakami must provide details such as the name, address and occupation of everyone who helps organise her campaign or who contributes more than $25 in cash or kind to it. All this information is then made public on the internet. She must also provide monthly reports on all the group’s activities and expenditures. Failure to follow the rules can result in ruinous fines; $10,000 per violation, which could mean every time she sends out a mailshot.

36 delstater reglerar gräsrotsorganisationer. Demokratin sätts ur spel. Lobbyister är inte bara ett hot mot demokratin på ett sätt utan på sätt som man inte visste om.

Free speech in the states: Liberty, privacy and some bottles of beer | The Economist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *