Storebrorsfasoner

Ibland kan kan jag bara inte låta bli att provocera. Även om jag vet att det i vissa lägen inte är det mest konstruktiva så blir det lite mer dramatik och alla håller sig vakna.

En laddad fråga när man diskuterar regionen Sydöstra Skåne är Ystad position i förhållande till Simrishamn och Tomelilla. Ystad är viktigast, inte minst i årets valrörelse. Jag kommer rada upp två argument  för Ystads viktighet.

Det första argumentet handlar om regionalstruktur. Om man vill skapa en region krävs det en tydlig huvudort. Det finns ingen region som fungerar utan huvudort. En huvudort erbjuder ett större utbud av service, shopping och underhållning än regionens mindre orter.  Tittar man på fem de fem kommunerna Ystad, Tomelilla, Simrishamn, Sjöbo och Skurup finns det drygt 90 000 invånare. Det är den ungefärliga gränsen för att skapa underlag för ett regionalt handelscentrum som ofta är ett kriterie vid etableringar av nya butiker m.m.

Finns det inte ett tydligt regionalt handelscentrum kommer regionen inte att kunna erbjuda ett tillräckligt attraktivt utbud. Köpkraften kommer förflyttas ut ur regionen till platser som har det utbud som lockar. Spiralen nedåt inleds.

Det andra argumentet handlar om samverkan. Ska vi kunna samverka – vilket jag anser att vi behöver – krävs det att det finns en politisk vilja att samverka. Tomelilla och Simrishamn kan nog betecknas som stabilt borgliga, medan Ystad har haft en tradition där man bytt styre vid varje val. I en sammanslagen storkommun skulle Socialdemokraterna och deras kompisar i Ystad ha mycket svårare att komma åt makten. Det innebär att de ser samverkan och en eventuell sammanslagning som ett hot mot dem själva –  inte som en möjlighet för regionen. Därför är det viktigt att vi bryter varannan trenden.

Frågan om en kommunsammanslagning är en oerhört laddad fråga och jag anser precis som Fredric Strömberg att vi ska gå försiktigt fram. Det finns ingen anledning eller möjlighet att stressa fram så stora beslut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *