Stats-o-vetare

Carl B Hamilton belyser en mycket intressant sak. Hur dålig valforskning som bedrivs i Sverige. Opinionsmätningar granskas och det görs statistik i långa rader. Men vad har de för intressanta hypoteser att delge oss. Den som leder i opinion i X månad vinner valet. Det har de gjort Y av Z val. De kallar sig alltså forskare och detta är vad de har att komma med.

Dessutom kan man ifrågasätta att seriösa forskare överhuvudtaget uttalar sig utifrån enskilda undersökningar. De är på sin höjd en dålig ögonblicksbild. Jag tror att Sören Holmberg en av våra ledande forskare på området och dessutom uttalat sosse och hans kompisar har svårt att gå utanför den socialdemokratiska föreställningsramen.

När de skulle tittat närmare på värderingsförskjutningar, omvärldsuppfattning och andra förklaringar som visar varför väljarna gör som de gör så  sitter de fast i det gamla – förundrade. När ska ställa intressanta frågor och pröva nya hypoteser lämnar de istället svar baserad på statistik och gamla föreställningsramar

Jag är glad för att folkpartiet har medverkat så att forskningen numera bedrivs på självständiga lärosäten och resurser i större utsträckning ska  fördelas utifrån forskningskvalité och resultat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *