Europa vs Silicon Valley

I Veckans The Economist fanns det ett bra reportage som visade hur Europas IT industri har utvecklats och vilka möjligheter som det finns. En sak är helt klar Europa ligger långt efter.

Despite all this excitement, Europe’s tech breeding ground is still much smaller than Silicon Valley’s: in 2009 young European companies received €2.2 billion in seed and start-up capital (see chart 1), less than their American peers were given in the first quarter of this year alone.

Men industrin har utvecklats bra de senaste åren. För att skapa gynnsamma tillväxtvillkor krävs det ett antal saker entreprenörer, kapital, talang, affärsjurister m.m. Frågan är om det räcker. Europeiska entreprenörer skiljer sig ganska mycket från amerikanska i ett avseende och det är drivkraften att bli rik. Det kanske är det största hindret. Vi är duktiga på innovationer, men dåliga på kommersialisering

Granted, it is not yet clear whether Europe’s tech industries will become big enough to do the things that its entrepreneurs, venture capitalists and policymakers dream of: not just producing brilliant ideas, but turning them into lucrative commercial reality; creating a lot of jobs; and yielding the sorts of innovations that revolutionise old industries and spawn new ones. Nevertheless, the change is palpable.

Man listar upp en hel rad med andra hinder som vi måste ta tag i för att på allvar kunna konkurrera på en global marknad.

– Den fragmenterade marknaden och avstånden, både kulturellt och fysiskt

– Rigida arbetsrättsregler som gör att företag inte kan anpassa personalsammansättning på ett optimalt sätt. Dessutom finns det hinder mot arbetskraftsinvandring.

– Brist på riskkapital och riskkapitalister.

– Försiktiga konsumenter som är tröga vad det gäller att prova nya produkter och tjänster. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många early adapters.

– Den Europeiska IT industrin var på god väg. Men i samband med IT-bubblan så försvann nästan allt kapital och många företag fick stryka på foten. Det sitter fortfarande kvar i bakhuvudet på investerare som är onödigt försiktiga.

Om vi ska få ett Google eller Facebook krävs det dessutom en annan sak. Nämligen att någon fortsätter att driva sitt företag och inte säljer det så fort man börjar komma ur uppstartsfasen, även om det kan finnas goda motiv till en försäljning.

For this there are several possible explanations. Many venture capitalists cite a lack of “exit options”. Only a few European start-ups can hope for a big flotation at home. No stockmarket in Europe is a match for the NASDAQ, where most American technology companies are listed. In addition, Europe’s big IT firms still mostly prefer to develop new technology themselves rather than buy it. Europe also lacks executives with the experience to turn a start-up into a big company, says Hussein Kanji, formerly of Accel’s European branch, who is now raising capital for a new early-stage venture fund.

Slutsatsen måste bli den att det behövs mer kapital, fler entreprenörer och återigen mer kapital. Dessutom måste EU vässa sig och satsa mer på innovationer. Men jag tror att det sägs nedan.

It is tempting to wonder what governments might do to help. The answer may be: not all that much. “You cannot build an ecosystem, you have to grow it,” says Mr Skinner of the London Business School. Simon Levene, formerly of Accel Partners Europe, adds: “These things take time. Europe is now where Silicon Valley was in the early 1990s.”

Vi måste helt enkel skapa en god grogrund och se till att tillföra näring i form av lämplig mängd kapital och låta tillväxten ta den tid det tar.

Europe’s tech entrepreneurs: Blooming | The Economist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *