Urmjölkad retorik

Då och då exploderar en matskandal. Senast var det grisbönderna som fick sig en släng av sleven.  Eftersom jag har förmånen att arbeta med just en grisbonde hade vi mycket bra diskussioner  i samband med detta. Vi har ju dessutom ganska nyligen fått in en mjölkbonde också i arbetsstyrkan så där har jag också fått lite input

Hur kommer det sig att det blir sådana skandaler. Det är böndernas fel. De berättar inte hur det går till. De ger oss en tillrättalagd bild som stämmer överens med den bild vi vill se. Det blir en Disneyfiering av matproduktionen. Jag gjorde ett försök att hitta bilder från matproduktion(lantbruk med djur) på nätet men det fanns i princip ingenting. Jämför de två filmerna så ser ni var jag menar Bregott fabriken vs. Mjölkmaskinen.

När verkligheten  hinner i fatt dikten blir konsumenterna upprörde. De blir dessutom lite extra upprörda eftersom de egentligen innerst inne känner att det finns en moralisk dimension i att äta djur, ekologiskt uppfödda eller ej. Även närproducerade grisar är intelligenta, kännande varelser. Det finns dessutom grisar som lever sina liv som husdjur. Själv vet jag att det är fel ur ett moraliskt perspektiv. Det enda som hindrar mig från att bli vegetarian är att det verkar vara så oerhört bökigt.

Men jag blundar inte för verkligheten. Djuren får sätta livet till och föds upp under industriella former för att jag ska få mat på bordet. Med det får så klart inte ske på vilket sätt som helst – men att tro att det går att göra på det sätt som vi tycker att de ska göras utan att vi är beredda att betala för det är naivt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *