Den siste drottningen

Jag gillar kungen, men ogillar monarkin. När det rojalistiska glädjen är på topp så är det samtidigt än en gång läge att ifrågasätta monarkin. Ska Viktorias barn behöva växa upp på samma sätt som Viktoria. Med en väg utstakad av traditioner och tvång?

Nej – Det dags att avskaffa detta förlegade institut. Låt det ta slut nu. Troligen kommer Viktoria att göra ett utmärkt jobb, men det spelar ingen roll. Monarki är odemokratiskt och inte värdigt ett modernt samhälle. Där vi månar varje individs rätt att välja sitt eget liv.

Frågan är vad vi ska ha istället för kungen. Jag tycker inte att det är speciellt lämpligt att vi inför en president som ska vara som ett demokratiskt substitut för kungen. Kungen är kungen.

Jag vet inte riktig hur jag tycker att det ska vara. Kanske som i USA där Presidenten är den som har mest makt, en makt som balanseras upp av Kongressen, Senaten och den Högsta domstolen. Men vad ska vi då göra av vår statsminister?

Det enklaste kanske är att göra som vi gjorde med Svenska kyrkan. Skilj av kungahuset från staten, ta bort alla kopplingar till makten. Låt sedan Svenskt Näringsliv, gamla tanter och skvallertidningarna betala för kungahusets omkostnader.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *