Kommunicerande kärl

Igår pratade jag med en kille som heter Måns Axkull en liberal kille som bor här i Ystad. Vi diskuterade politik och kom in på olika ideologier och förhåller sig till omvärlden. Det tyckte jag blev en ganska intressant diskussion. Liberaler är öppna för omvärlden. Vi ser det som kommunicerande kärl där tankar, människor, varor och tjänster flödar mellan länderna. Vi ser det som positivt att globaliseringen och det fria flödet lyfter miljoner ur fattigdom och svält varje år.

Denna positiva och omfamnande syn leder till slutsatsen att vi inser att Sverige måste bli vassare och mer konkurrenskraftiga och anpassa oss till omvärlden.

Detta ska ställas mot vänsterns och nationalisternas omvärldsbild. De ser Sverige som en ö. Det kan vara därför som Sverige har varit någon form av hela världens bror duktig. Socialdemokratiska regeringar har utgått från att Ön Sverige är paradiset på jorden, och att våra värderingar och sätt ska prackas på alla andra, eftersom de så klart ligger efter det  utvecklade Sverige.

De rödgröna framför mängder med förslag som tyder på att de lever kvar med den världsbilden. Förslag om höjda kapitalskatter och förmögenhetsskatt. I allmänhet vill de ha en skattepolitik som kommer att skapa incitament både för kapital, talang och fotbollsspelare att lämna landet.  De vill att vi ska vidta klimatbekämpande åtgärder på hemmaplan. Trots att marginalnyttan på åtgärderna är oerhört låg. Vi står för minde än 0.5 procent av utsläppen. Vi kan inte rädda världen.

Det är intressant. De som har en ohållbar politik är helt beroende av att tona ner pratet om globalisering och internationellt samarbete. När hörde du senast någon av de rödgröna prata sig varma för globalisering och internationellt samarbete (där inte Sverige är den som redan vet bäst)? Det är därför som det är viktigt att prata om det det externa trycket som gör att vi måste förändra landet för att få råd till välfärd även i framtiden. Det är därför det är viktigt att kommunicera att vi liberaler är ödmjuka inför vad andra länder har och kan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *