Hundar med kamp och kamphundar

Peter Kjällkvist tar upp fråga om kamphundsförbud eller inte. I Danmark inför de ett förbud och i aftonbladets nätundersökning är en överväldigande majoritet för ett förbud. En berättigad reaktion med tanke på hur ordet kamphund har laddats upp av media.

Men frågan är ju inte ny och den är ordentligt utredd. Både av staten och av polisen.

Hundar av kamphundsras kan i sig själva inte utpekas som särskilt farliga. Nästan samtliga intresseorganisationer, myndigheter, hundexperter och privatpersoner som Hundansvarsutredningen
varit i kontakt med menar att det rykte hundar av kamphundsras, framför allt pitbull, fått istället beror på att de dragit till sig olämpliga ägare. Bland annat två rapporter från polisen, den ena från polismyndigheten i Västra Götaland (U 85-99) och den andra från polismyndigheten i Stockholms län (rapport 25:1999), drar denna slutsats. Ett vanligt sätt att exemplifiera att det inte är hundarna i sig som är farliga, är genom att hänvisa till schäfern: För 20 år sedan hade denna ras rykte om sig att vara verkligt farlig. I dag är det få som skulle ställa upp på detta omdöme. Detta beror inte på att rasen förändrats, utan på att de olämpliga hundägare som för 20 år sedan skaffade schäfer och satte skräck i sin omgivning i dag inte håller denna ras i samma utsträckning. I detta sammanhang är det också  viktigt att påpeka att precis som inte alla schäferägare för 20 år sedan var olämpliga är inte heller alla ägare till hundar av kamphundsras olämpliga i dag.

Det är med andra ord fullt utrett att det inte är hundarna som är problemet. De här killarna kommer så klart att hitta andra raser att terrorisera sin omgivning med. Däremot tycker jag att förslaget om hundlicens är intressant, men det borde omfatta alla hundar. Jag tycker att en hundlicens är bra sätt att skydda hundar mot dåliga hundägare. Inte för att skydda oss mot dåliga hundar. Återigen saxar jag från hundansvarsutredningen.

Orsakerna till att “vanliga hundar” ibland angriper och skadar människor eller andra djur kan vara i stort sett vilka som helst. Inte minst tycks ren otur vara ganska vanligt. Att det sker är dessutom något vi aldrig kommer att helt kunna komma ifrån. Olika hundorganisationer och personer som arbetar med problemhundar pekar dock ofta på ett antal orsaker som bedöms ha större betydelse än andra. Det som allmänt brukar anföras som det viktigaste skälet, är att många hundägare saknar tillräckliga kunskaper om hundar och hundhållning. Det kan gälla allt från vilken typ av hund som passar just den hundägarens livssituation till vilken miljö man måste kunna erbjuda hunden, eller hur man måste uppfostra hunden för att den skall fungera bra i samhället. Många hundägare saknar med andra ord de rätta förutsättningarna att erbjuda sina hundar ett bra liv, något som kan få olika  problembeteenden som följd.

Det vi borde diskutera är om det ska vara en ovillkorad rättighet att skaffa hund. Med tanke på att det krävs licens för jakt, bilkörning, alkoholservering, radiosändare m.m hade det inte varit det minsta konstigt om det krävdes licens för att köpa och inneha levande kännande varelser. Tittar man sedan på vad som krävs i form av utbildningar, tillstånd för att ha djur inom lantbruket framstår det som direkt märkligt att man bara kan köpa en hund på impuls via blocket.

Sist väljer jag att avsluta med några bilder på vår Birka som gav oss mycket glädje. Under nio år visade hon inte upp något dåligt humör mot vare sig hundar eller människor. Hon bokstavligen skakade av sig en ilsken Fransk Bulldog en gång en annan gång var det en snäsig Boston terrier som hoppade på henne. Hade hon i det läget gett svar på tal så vet vi vem som hade fått skulden.

Uppdatering 12/7

Nu har Mats Odell visat hur liberala kd egentligen är. Kd är ett konservativt inskränkt parti. Dessutom ger det ett okunnigt intryck. Detta frieri till ”verklighetens folk” som inte förstår att det inte är ett hundproblem är galet. Det är ett större problem att många inte motionerar och stimulerar sina hundar i tillräcklig utsträckning. Man blir så trött.

Men media hängde på Sds, nyheter24, DN, expressen, aftonbladet, nyhetskanalen, dagen, NSD, GP med flera.

Inte en enda hade ett enda trovärdig förklaring till hur ett förbud ska lösa problemet. Jag har en två-åring och är mer rädd för alla instabil småhundar som folk inte har vett att ha i koppel. Hund kort för alla. För hundens skull.

7 reaktioner till “Hundar med kamp och kamphundar”

 1. Hej!
  Jag håller med dig till 100% det du skriver om hundarna i din blogg.

  Ett varningens finger bara du har en politiker i ditt eget parti (Mattias Sundin) som går och sprider falska lögner och rykten och som är för ett förbud.

  Mvh
  Danne

 2. Fantastiskt bra inlägg! Håller med till 100%- det är inte hundarnas fel att de har ägare med otillräckliga kunskaper.

 3. Hej

  Ett riktigt bra inspel i en förövrigt osaklig debatt i ämnet. Hoppas det finns fler kloka människor så vi slipper ett förbud liknande det som man infört i danmark.

  Niclas Palmqvist
  Oberoende socialdemokrat
  Kungälvs kommmunfullmäktige

 4. Tack Du har Vätt i huvudet som odell itne har =)))))))) respekt ska du ha LOOOOOOOOOOVE(L)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *