Pilutta dig

Det har varit mycket rabalder kring tonen i de politiska kampanjerna i samband med att det har snurrat runt ett satiriskt brev på nätet. Men det finns en sorts kampanjande som kanske inte är lika smutsigt – men betydligt skadligare. Det  är den överbudspolitik som en av våra viktigaste ombudsmän har uppmärksammat.

I vad som nästan kan liknas en pilutta dig lek så försöker de båda sidorna att överträffa varandra i miljardrullning.

– Om du satsar 2 miljarder så satsar jag fyra.

– Nej. Om du satsar 4 satsar vi fem. Vi kommer alltid att satsa en miljard mer än er. Där fick ni.

Det är ett säkert recept för att dölja de viktiga underliggande skillnaderna mellan alternativen. SlösO sätter dessutom fingret på det omoraliska och fördummande i sådant kampanjande.

Utgifter måste först motiveras och därefter utvärderas, så att väljarna får något konkret att ta ställning till. Poängen med just dessa jag-kan-bränna-mer-stålar-än-du-löften är dock att de inte finns till för väljarna, utan för politikerna. De slåss för att få goda vitsord i medierna, och betalar för sitt kampanjande med andra människors pengar.

För den som vill framstå som ekonomiskt ansvarstagande borde det vara självklart att inte hoppa på den överbudssnurra som bara kommer leda bort från det som egentligen borde debatteras.

Ekonomiskt chicken race « SlösO – Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *