Administratör ett framtidsyrke

Mellan åren 2001 och 2007 fick vi en tredjedel fler administratörer inom offentlig förvaltning. Detta är siffror som Timbro redovisade i en rapport de gjorde i samband med att staten beslutade sig för att låta miljarderna regna över kommunerna.

Det visade sig att kommunerna sedan sekelskiftet hade prioriterat administration mer än produktion. De ställer den full berättigade frågan om det är en rimlig utveckling.

Jag tycker inte det. Det gör troligen inte du heller.

Men det tycker SKL som biter tillbaka genom att jämföra sig med den privata sektorn. Men man blandar päron och äpplen. Det visar sig när Thomas Idegard och Johan Kreicberg granskar siffrorna

Vi har därför granskat SKL:s beräkningar. Efter ihärdigt frågande fick vi till slut information om vilka yrkesgrupper som SKL använt i sina jämförelser. Denna lista visade sig innehålla bland annat jurister, redovisningsekonomer och chefer för småföretag.

SKL:s definition innebär då att till exempel advokat- och revisionsbyråer har en administration på närmare 100 procent! Liksom att en snickare med en anställd kan kategoriseras som administratör eftersom han leder ett småföretag – och att administrationen i detta företag alltså uppgår till 50 procent! Exemplen visar att det är omöjligt att jämföra olika verksamheter på det sätt som SKL gör.

Det är pinsamt. Att de inte bara gillar läget? Något har uppmärksammat något som inte verkar vara rimligt. Ni finns det två linjer som fungerar. Linje ett – förklarar varför det är rimligt. Linje två – backa och rätta.

Det fungerar definitivt inte att peka finger åt någon annan och säga att de är värre. Ännu värre är att ljuga. Det tyder på bristande ånger och insikt. Det är inget som skapar förhoppningar om att man kommer att prioritera annorlunda i framtiden.

Felaktiga fakta från SKL | Dagens Samhälle.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *