Stressade banker, i stressande länder

The Economist verkar ge EUs stresstest betyget knappt godkänt. Det var helt enkelt för enkelt.

Judged on this basis, the tests get half marks (see article). They do not prove that banks could withstand another severe shock. The worst-case scenario envisions that banks’ capital ratio falls by only one percentage point, to 9%. Yet typically banking crises eat up some four percentage points in net losses; America’s tests assumed a three-point hit over two years. On the plus side, the tests have at least led to lots of new disclosure, which should reassure investors that there are no ticking bombs at individual firms.

Slutsatsen är att det kommer att ha en viss lugnande effekt på marknaden, men det kommer inte att hjälpa alla. Det är bara de banker som finns i länder som har råd att stötta till vid en ny bankkris som det kommer att ha en verklig effekt. I exempelvis Spanien kommer bankerna att få det tufft. Med andra ord så belyser det än en gång vikten av en objektiv och kritisk granskning av EU-ländernas ekonomi. De som ska stresstestat är enskilda länder, och de testas ju faktiskt just nu i skarpt läge.

Men det borde finnas stort utrymme för förbättringar om man visar viljan och vågar genomföra det som alla vet behövs göra. Paul Krugman skriver om glappet mellan vad EU borde kunna producera och vad man lyckas producera. Det glappet har enligt honom blivit så stort att det kommer att ta mycket långt tid att ens komma i närheten av en produktion på full kapacitet.

So a huge gap has opened up between a reasonable estimate of potential output and actual output. Even if you believe that growth in Europe has picked up since the first quarter — and that the pickup will continue — it will take years to close that gap.

The only way you could justify not doing more to promote growth is to assume that potential output has been drastically reduced by the crisis — and if you believe that, you should be working day and night to reverse that decline.

The idea that policy has done enough is just crazy.

Det ska väl sägas att han får en hel del sura kommentarer om valet av referenspunkter och framtida förväntningar, men med tanke på att det finns beräkningar som visar att EU är 30 procent mindre produktivt än USA så borde det finns en hel del åtgärder som kan öka tillväxten rejält.

Det är bara för de stressade länderna att stressa vidare, annars riskerar deras banker att kollapsa inom en ganska snar framtid. Reskapitaliseringsbehovet är nämligen enormt

European banks: More stress ahead | The Economist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *