Rika ger mindre av mer, fattiga mer av mindre

Generositet är ett drag som jag gillar. Människor som ger till andra,  eller bidrar till det kollektiva utan att försöka bevaka sitt eget  intresse eller egen plånbok i varje läge. Nu finns det undersökningar  som tyder på något intressant. De som har mindre är generösare och mer  varmhjärtade. Man kan ju tycka att den som har mycket resurser  enklare kunde avstå från en procentuellt sett mindre del av sin kaka  till förmån för någon annan.

Life at the bottom is nasty, brutish and short. For this reason,  heartless folk might assume that people in the lower social classes will  be more self-interested and less inclined to consider the welfare of  others than upper-class individuals, who can afford a certain noblesse oblige.  A recent study, however, challenges this idea. Experiments by Paul Piff  and his colleagues at the University of California, Berkeley, reported  this week in the Journal of Personality and Social Psychology, suggest precisely the opposite. It is the poor, not the rich, who are inclined to charity.

Det är intressant. Krävs det mer egoism för att bli rik, att man helt  enkelt bevakar sitt eget ekonomiska intresse hårdare? Eller är det så  att de som har lite pengar har det eftersom de behandlar de pengar de  får mer lättvindigt? Det hade varit intressant att få se hur det gick om rika gav mer i andra  situationer. Jag tror nämligen inte att det finns en direkt koppling  mellan generositet och förmögenhet.

Oavsett, så tycker jag bättre om generösa människor,  eftersom de enligt  min erfarenhet ger mer till sin omgivning, inte bara ekonomiskt utan i största allmänhet.

Wealth, poverty and compassion: The rich are different from you and me | The Economis

1 reaktion till “Rika ger mindre av mer, fattiga mer av mindre”

 1. ”Generositet är ett drag som jag gillar.”
  Vad bra. Det gör jag med, så länge det inte är genorositet med pengar, som man inte har lov att vara generös med.

  ”Människor som ger till andra, eller bidrar till det kollektiva utan att försöka bevaka sitt eget intresse eller egen plånbok i varje läge.”
  Om folk ger till andra, så är det väl för att det ligger i deras intresse? Om jag ger pengar till en fattig person, så är det väl för att jag har intresse av att göra det?

  ”Krävs det mer egoism för att bli rik, att man helt enkelt bevakar sitt eget ekonomiska intresse hårdare? Eller är det så att de som har lite pengar har det eftersom de behandlar de pengar de får mer lättvindigt?”
  Det kan ju ha att göra med att folk som är rikare betalar en del i skatt också. Pengar som går till dem, som inte har förtjänat dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *