Elbil utan spänning

Jag läser i NY Times om GMs omtalade Volt som skulle lanseras 2010 enligt vad de har sagt tidigare. Nu ser det ut som om det kommer att bli precis så dåligt som de värsta olyckskorparna förutspådde.

Den är dyr, opraktiskt och den matchar definitivt inte det som förväntades. Med andra ord så kommer det sannolikt att bli en dålig affär för GM, och därmed också för den amerikanska staten som räddade biljätten från en konkurs för inte så länge sedan.

For starters, G.M.’s vision turned into a car that costs $41,000 before relevant tax breaks … but after billions of dollars of government loans and grants for the Volt’s development and production. And instead of the sleek coupe of 2007, it looks suspiciously similar to a Toyota Prius. It also requires premium gasoline, seats only four people (the battery runs down the center of the car, preventing a rear bench) and has less head and leg room than the $17,000 Chevrolet Cruze, which is more or less the non-electric version of the Volt.

Förutom att man har gjort en ganska medioker insats på utvecklingsavdelningen så lyckas man dessutom förpacka den lite märkligt mot konsumenterna.

Instead of following Toyota’s model, G.M. decided to make the Volt more affordable by offering a $350-a-month lease over 36 months. But that offer allows only 12,000 miles per year, or about 33 miles per day. Assuming you charged your Volt every evening, giving you 40 miles of battery power, and wanted to keep below the mileage limit, you would rarely use its expensive range-extending gas engine. No wonder the Volt’s main competition, the Nissan Leaf, forgoes the additional combustion engine — and ends up costing $8,000 less as a result.

I artikeln är man skarpt kritiska till att staten har gått in men massvisa subventioner för att producera en amerikansk elbil. Den enda anledning de kan komma på för att köpa en Volt är att man ska kunna motivera de massiva subventionerna och krisstöden.

So the future of General Motors (and the $50 billion taxpayer investment in it) now depends on a vehicle that costs $41,000 but offers the performance and interior space of a $15,000 economy car.

Den som köper det argumentet och går och köper en blir lurad en gång till. Först skörtade GM upp regeringen med falska löften om en ljus, grön framtid. Sedan skörtar de upp de skattebetalare som köper en bil som helt enkelt inte är värd pengarna. Än en gång visar facit att subventioner är fel, och att staten gör bäst i att inte försöka rädda företag som inte kan rädda sig själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *