Asociala medier

Igår åt jag middag med ett gäng trevliga kollegor och vi pratade om både det ena och det andra, bland annat Facebook och det moderna sättet att kommunicera. Total närvaro överallt – förutom här och nu.

De såg inte heller direkt nyttan med att hålla på med sociala medier. Det är så klart så. Att ha 300 vänner på Facebook har ju inte någon uppenbar nytta. Men Facebook reflekterar verkliga livet. Vissa har stora nätverk och vissa trivs bättre i små ganska privata nätverk.

Något som kom upp var att många ansåg att det var oartigt med det konstanta fibblandet med mobiltelefoner som många ägnar sig åt. Undertecknad inbegripen. Det sätter fingret på problemet. Att det blir en sådan hets att vara uppdaterad att man tappar bort här och nu.

Man översköljs av information och man vill inte riskera att missa något väsentligt. Men det finns en klart asocial dimension till denna konstanta närvaro i sociala medier. Jag tror att det handlar om att vi måste vänja oss vid våra nya verktyg. Precis som att vissa pratar för mycket i en helt vanligt telefon kan det slå över med sociala medier.

Trenden borde gå mot att man jobbade mer i kanaler på facebook. Att man kunde sålla mer bland inläggen. Det kan man i och för sig redan genom att gruppera sina vänner men det kommer sannolikt att komma ett effektivare sätt att sortera, bara det faktum att man kan blockera personer är ju ett stort steg framåt.

Samtidigt kommer vi nog se en mognad där möjligheten att använda Facebook som samlingskanal för nyheter och annat kommer att öka ju fler myndigheter, institution mer mer som hittar dit.

Jag ska nog försöka att hitta rutiner för själva hanterandet. Det blir en dålig vana att föröka leva online i realtid.

1 reaktion till “Asociala medier”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *