Kom igen

Helt osannolikt har Galapagos öarna tagit bort från FNs lista över hotade världsarv. Öarna är unika och kända över hela världen men överexploaterade och i fara.

Since 1978, the 19 islands (each with its own idiosyncratic ecosystem) have been recognised as a place of “outstanding universal value” to humanity, and therefore placed on UNESCO’s list of world heritage sites, which now number 911.

Ecuador har dragit stor nytta av öarna för att locka turister till landet. Men de tar inte ansvar för att skydda sitt världsarv. Det innebar att FN flaggade upp det som ”hotat”. Det goda och rätta i det läget är att vidta åtgärder för att skydda öarna. Istället väljer Ecuador att lobba för att få bort öarna från listan med hotade världsarv.

Ecuador felt that to stay on the list was a slight and lobbied to get the islands removed; by this year, when ministers (from a rotating group of 21 member states) convened for a world heritage meeting, it was clear that the Brazilian hosts had been won over. After a secret, contested vote, the islands were deemed out of danger.

Det värsta är att de lyckas med detta konststycke. På samma konferens tillfördes 21 nya världsarv. Problemet är att det egentligen bara vara 10 som uppfyllde de krav som bör ställas på ett världsarv.

Det innebär att ett ovärderligt världsarv som Galapagos öarna, ett makalöst exempel på evolutionens nyckfullhet hotas, medan ett annat världsarv Varbergs Radiostation troligen kommer att stå för all evighet.

Som vanligt är receptet enkelt transparens och offentlighet. Vad som är ett världsarv eller inte ska ju inte i första hand vara en politisk fråga, utan en hyfsat objektiv bedömning av objektets betydelse för mänskligheten. Detsamma gäller eventuella hotbilder som enkelt kan dokumenteras och utredas. Sverige har några världsarv. Kolla på listan. Rent objektivt vad tycker du? Är det verkligen världsunikt och av betydelse för hela mänskligheten, eller är det en lagom kvot för att vi ska känna oss bekräftade och betydelsefulla.

Passa på att titta på hela listan här.

UNESCO’s world heritage sites: A danger list in danger | The Economist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *