Österlengymnasiet blir mer praktiskt

Österlengymnasiet har utretts och det som många redan visste konstateras. Skolan är för liten för att vara kostnadseffektiv, attraktiv och konkurrenskraftig. Nu har vi dessutom siffror på vad det kostar.

I sin utredning har han jämfört var de olika programmen kostar i olika skånska kommuner. Årspriset för samhällsprogrammet i Simrishamn är 95 800 kronor. I Ystad kostar motsvarande utbildning 66 800 kronor. Genomsnittet för Skåne är 75 281 kronor. Samtliga program på Österlengymnasiet har ett högre årspris än Sydskånska gymnasiet och de flesta ligger över snittet i Skåne.

Men det är kanske inte det största problemet. Utan det tycker jag är att jag för andra gången hör tankegångar där politiker ger uttryck för en syn där man sänker ambitionsnivån. Här genom Carl-Göran Svensson.

– Utredningen säger mig att vi måste välja linje. Vi bör behålla en skola med program som kan överleva. Det mest alarmerande är ju elevunderlaget. Om bara några år är vi nere på 2-300 elever och vilken skola kan vi ha då? Kanske kan lärlingsutbildningar bli grejen för Österlen.

Det var ju en tydlig signal till alla med föräldrar och ungdomar som är studiemotiverade eller har akademiska ambitioner. Flytta från Simrishamns Kommun. För här väljer vi bort kunskap och satsar på praktik.

Uppdaterat: Efter lite debatt med Fredric Strömberg kan jag nog också tycka att jag formulerade mig lite hårt. Det finns lite mer nyanserade tankar bakom det här. Dessutom går det ju enkelt att pendla till Ystad som har ett större utbud av utbildningar.

Jag säger inte vem som sa det. Men jag bemötte det en gång argumentet att det var rätt att prioritera praktiska utbildningar på bekostnad av teoretiska, och fick följande svar på frågan varför man sviker sina ungdomar.

”De som har praktiska utbildningar stannar i större utsträckning kvar i kommunen. De andra flyttar.”

Det är en inställning som än en gång visar att man i Simrishamn inte försöker hitta kreativa och framåtblickande lösningar. Man söker inte samverkan även när det finns pengar att tjäna, och man är beredd att sätta kommunens prestige före ungdomarnas framtid.

Billigare skicka elever till Ystad – Simrishamn – Ystads Allehanda – Nyheter dygnet runt.

4 reaktioner till “Österlengymnasiet blir mer praktiskt”

  1. Att komma till slutsatsen; Flytta från Simrishamn” med anledning av den utredning (eller snarare) faktabeskrivning som Bo Sahleé gjort på uppdrag av barn- och utbildningsnämnden är väl magstarkt. Det finns inga politiker, mig veterligen, i Simrishamn som önskar lägga ner vårt gymnasium. Ur kvalitetshänseende kanske Ystad och sydskånska gymnasieförbundet bör se över sin egen verksamhet och alla problem som den skapat, innan man kritiserar andra. Vi vet att utmaningarna är många. Vi måste hitta en väg som tillfredsställer våra ungdomars behov och ambitioner. Det finns flera exempel i Skåne med kommunala gymnasieskolor som bedriver god utbildning med elevkullar runt 200. Det kan Simrishamn också göra. Nu handlar det pom en omställning, öka attraktionskraften och få ordning på ekonomin. För de som varit med ett tag och känner till Österlengymnasiets brokiga bakgrund, många rektorsbyten etc kanske kan ha en gnutta mer förståelse för dagsläget än vad Peter har. Än en gång visar politiker från Ystad prov på ”uppifrånperspektiv” och kritiserar grannkommunernas verksamhet istället för att på ett konstruktivt sätt försöka hitta lösningar tillsammans för regionens, sydöstra Skånes, bästa. Gymnasiet är en prioriterad fråga under den kommande mandatperioden.

  2. Med ett utifrån perspektiv kan jag bara betrakta det utifrån och plocka upp de signaler som skickas ut. Samma signal skickas ju ut både till de som bor och kan tänkas flytta till Simrishamn. Att prata om en prioritering av lärlingsutbildningar tyder ju på att inte ens den ansvariga politikern hyser någon tilltro till att det ska bli riktigt bra.

    Men det är bara att önska lycka till!

  3. Att vilja ha en gymnasieskola med fokus på lärlingsutbildningar är enligt mig inte samma sak som att ”inte hysa någon tilltro”. Vi är i läget att elevunderlaget minskar. Vi måste hitta en nisch som lockar och tillgodoser så många ungdomars behov som möjligt. Kanske innebär det att de som vill läsa högskoleförberedande program får göra det på annan ort. Det finns gott om privata skolor som använder sig av denna profil. Ni har ju bland annat Baggium i Ystad. Detta innebär natruligtvis inte att jag förespråkar en skola med ”bara” lärlingsutbildning utan en skola med fokus på entreprenöriellt lärande och lärlingsutbildningar i olika kombinationer. Vi måste göra något och utöver marknadsföring och internt kvalitetsarbete är programutbudet mycket av de som är möjligt att justera för att skapa en hållbar gymnasieskola ur både ekonomiskt samt efterfrågandeperspektiv.

  4. Hade varit ärligare att han då säger att vi kommer inte att kunna ha en komplett utbud, utan att vissa kommer att behövs söka sig till annan ort.

    Hade dessutom skickat en lite annan signal. Sen kan det ju vinklas i pressen också. Det du säger låter klokt och var ju inte riktigt det som framkom enligt YA. Ändrar rubrik på Inlägget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *