Räkna hem det

USA har precis som många andra västländer en stor pensionsskuld som faller ut i framtiden.  Det som gör det så speciellt att omfattningen av åtagandena är gigantiska.

America is not alone in having a pensions problem, as this week’s strikes in France demonstrate. But because America’s public-sector pensions funds are so enormous, the potential consequences of their problems are too. Meredith Whitney, a financial analyst who foretold the banking crisis, thinks America’s states could be the next source of systemic financial risk.

För att kunna räkna på det så använder man en diskonteringsränta för att så att säga räkna ut vad de pengar man har satt av nu är värda när man ska möta utbetalningen. Här använder man i USA ofta en avkastningsränta på 8 procent.

This is “Alice-in-Wonderland accounting”, as David Crane, an economic adviser to California’s governor, Arnold Schwarzenegger, has remarked. For a start, pension schemes have not achieved such returns over the past decade of dismal stockmarkets, and are unlikely to do so in future. Nor do the liabilities disappear if the pension scheme fails to achieve its targeted returns. In many states, pension rights are legally protected. So a pension promise is a debt owed by the state; retirees may have even greater rights than a conventional creditor.

En orimlig förväntan på avkastningen som gör att det troligtvis kommer att vara ett stort hål i kassan när de ska betalas ut. Genom att trixa med sättet att redovisa och räkna döljer man det faktum att de i framtiden kommer att behöva ta från annan verksamhet för att möta pensionsutbetalningarna.

Men man sitter i en rävsax. Ska man visa på problemet kommer finansmarknaden att vakna till. Visar man inte på ett tydligt sätt att här finns ett stort reformbehov kommer man inte lyckas förändra systemet.

Public-sector pensions: Three-trillion-dollar hole | The Economist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *