Folkstyre

Jag är väl inget större fan av Göran Greider, eller egentligen inget fan alls. Men denna artikel i Fokus tyckte  jag var mycket läsvärd.

Han konstaterar samma sak som jag. Att Sverigedemokraterna troligen går framåt till viss del på grund av de har hungrigare politiker, hungrigare medlemmar och helt enkelt vill mer.

Han beskriver hur det har såg ut i de etablerade partiernas

Jag har hört många klaga under valrörelsen, i Stockholm, i Dalarna och på olika platser jag varit på, att det är ont om valarbetare. Valstugorna har ibland stått som ödetorp på småstadstorgen. Kvar av denna en gång sprudlande rörelse är några strateger högst upp. En av dem ska för övrigt nu börja jobba på Aftonbladets ledarsida.

I vår egen lilla stad fick jag hörde jag någon som gjorde sig lustig över att ”nya moderaternas” husvagn bemannades av äldre herrar som sannerligen inte hade gett någon trovärdighet till det där ”nya”.

Den bittra sanningen från söndagens val, och det var nog det som gjorde mig allra mest ledsen, är till slut denna: just nu är det bara sverigedemokraterna som bygger en rörelse underifrån. Något större underbetyg på det svenska samhällsklimatet tror jag är svårt att finna.

Han pekar på det jag tjatar om. Demokratin är inte i toppform. Det finns ingen folkrörelse eller partistruktur som ger det nuvarande systemet legitimitet. Det finns två vägar att gå personval, eller att partierna reformerar sig själv och uppstår i en ny form som fler kan relatera till och vill vara del av.

Fokus » Var är folkstyret?.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *