Miljönisse

I veckan var jag på det första mötet med direktionen för Miljöförbundet Ystad-Österlen där jag har en ersättarpost i direktionen. Det var en intressant upplevelse och jag ser framemot att få lära mig en hel del nyttigt genom uppdraget.

MIljöförbundet har en ganska bred verksamhet det den kanske mest kända verksamheten är att man har ansvar för att kontrollera restauranger m.m. vad det gäller livsmedelshantering. Man har dessutom ansvar för att kontrollera annan verksamhet som kan vara miljöfarlig främst lantbruk och industrier. Det finns en avdelning som sysslade med hälsa. Det innebär att de får ta emot klagomål där människor upplever störningar som påverkar hälsan. Man lämnar dessutom en hel del remissvar på planer och annat, främst till Länsstyrelsen och kommunerna.

Första mötet gick till viss del åt för att sköta val av ordförande m.m. Här lyckades sossen som svingade klubban tvinga fram ett antal onödiga voteringar. Han visste om att det var borglig majoritet. Då är det lite småaktigt att låtsas att man uppfattade det som att sossarnas förslag fick majoritet. Men det är klart det är ju ett bra sätt att få alla till att komma igång.

Därefter blev det lite information om verksamheten och tjänstemännen ansträngde sig för att ge en bild av frågorna och verksamheten så att även vi som var nya fick en chans att hänga med. Bland annat blev det en diskussion om hur man arbetar med taxorna. Tydligen har man till en stor del av ”kunderna” infört ett system med fasta avgifter. Det innebär att man betalar en fast avgift varje år vare sig man fått en kontroll eller inte.

Just det upplägget ställer jag mig själv tveksam till. Dels riskerar man att som i Torekull-fallet i Simrishamn få betala tillbaka pengar om man inte levererar de utlovade kontrollerna. Dessutom är det aldrig bra att frikoppla kassaflödet från den operativa verksamheten. Det bästa styrningen är plånboken. Lyckas man inte få ett bra flöde och genomföra de i målen uppsatta kontrollerna kommer man inte heller att få några pengar. Men det viktigaste är att man kan få mer pengar genom att överträffa sina mål. Både som individ och som förbund.

Det blev också en kortare information om vindkraft, men eftersom det är en så komplex fråga kommer vi att få en utbildning bara i det ämnet om några veckor.

Ett ärende som på ett intressant sätt visade på skillnaderna mellan kommunpolitik och ett kommunförbund är att vi från Ystad måste hålla ihop så att vi hjälps åt att bevaka ärenden som berör oss. Det blev tydligt på veckans möte när vi hade synpunkter på antalet skjutdagar på Kabusa-fältet. I Förbundets förslag var det angett 140 skjutdagar, men på grund av att Kent Mårtensson(s) var på hugget konstaterade vi att Ystads hållning är att vi vill begränsa detta till 100 dagar. Det tycker jag hade varit utmärkt.

Det kommer att bli utvecklande att få utforska rollen som politiker inom ett område där det till mycket stor del handlar om myndighetsutövning. Var i ligger det politiska?

1 reaktion till “Miljönisse”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *