Tala är guld

Det var Black history month på History Channel och jag fastnade framför ett program som beskrev hur svarta har behandlats i den amerikanska södern. Det som beskrevs är en grymhet och omänsklighet som får nazisterna att framstå som goda.

Här agerade pöbeln på egen initiativ och med känslostormar och hat som gör en illamående. Nazisterna dolde sin ondska bakom logistik och till synes rationella argument.

I södern bara hatade man.

Det som slår mig är avsaknaden av sanningskommissioner eller andra forum för att lägga det som har hänt bakom sig. I Sydafrika rensade man byken så gott det går. I USA bara förtränger man och förtrycker och hoppas att det ska glömmas bort.

Men om man ser till mänskligeten som stort skulle vi vara betjänta av att förstå de mekanismer som får 1000-tals personer. Helt vanliga medborgare att jubla ner en utvecklingsstörd pojke torteras och lunchas.

Det finns några män som inte tillåter oss att glömma, de samlar in bevis och dokumentation för att vi aldrig ska kunna förringa det som hände för inte så länge sen.

Journal E: Without Sanctuary: Lynching Photography in America.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *