Naturen – en källa till rikedom

Jag läste en bra artikel där VD:n för Tourism i Skåne Pia Jönsson-Rajgård gjorde det som sällan görs. Hon tog bladet från munnen och konstaterade krasst att om vi vill få fler turister till Skåne så måste Skåne skärpa sig. Vill man ha en längre säsong får man ha öppet en större del av året och något attraktivt att erbjuda. Egentligen konstaterar hon något som är självklart på de flesta platser, men tydligen inte i Skåne.

Hur ska vi då lyckas locka tursister på vår och höst. Kultur och natur är mitt svar. Vi har ju varken sol och bad att bjuda på och någon snögaranti är ju svår att ställa ut. Jag kommer inte att gräva ner mig i kulturen, utan tänkte fokusera på naturen som medel för att locka besökare främst på vår och höst.

Först ett exempel. Sedan några år har jag haft en hemsida där jag försöker inspirera fler att ta del av naturen i sydöstra Skåne. Den mest besökta sidan är den som handlar om Fyledalen. Men hur ser det ut i Fyledalen? Det saknas markerade parkeringsplatser, informationen är nästintill obefintligt på plats, det finns inga markerade vandringsleder och eller promenader. Någon toalett finns inte. För den som stannar bilen och går en promenad riskerar det därmed att bli en besvikelse.

Med enkla medel går det att skapa en tillgänglig och genomtänkt upplevelse för turister och besökare. Någonstans att parkera bilen och göra ett toalett besök. Några slingor av varierande längd och informationstavlor. Vad skulle detta kosta? En spottstyver av alla de pengar som årligen satsas på att locka besökare.

Varför görs det då inte? Ett stort problem för just Fyledalen är att det ligger i gränslandet mellan Tomelilla, Ystad och Sjöbo. Ett limbo vad det gäller satsningar. I övrigt så vet jag inte riktigt vad det beror på. Kanske det faktum att det är något som bara behöver göras och att det inte finns någon som känner sig tillräckligt kallad.

Forntidsbygd ska bli framtidsbransch ”Vårt mål är att besökarna ska lämna pengar efter sig” – Ekonomi Lördag – Sydsvenskan – Nyheter dygnet runt.

Friluftsliv en möjlighet att förlänga säsongen – Tyck till! – Ystads Allehanda – Nyheter dygnet runt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *