Lag är frusen politik

Efter måndagens direktionsmöte på Ystad-Österlens miljöförbund fick vi en liten  kurs i förvaltningsjuridik som hölls av Jonas Christensen. Det var ganska passande. Inte bara för att direktionen är ganska nytillträdd, utan också eftersom vi precis hade avgjort ett ärende som på ett bra sätt belyser en av hans viktigaste budskap till oss.

När man sitter i en nämnd eller direktion som bedriver myndighetsutövning så har man ett ansvar för att den lags som finns tillämpas. Det finns inget större utrymme för politik.

Han gick också in på vilket ansvar man som ledamot har att förstå vilka beslut man fattar. Även om jag ”bara” är ersättare gick jag hem och på kvällen beställde några böcker. Där ingick en introduktionsbok till miljöjuridik och en avseende förvaltningsrätt.

 

2 reaktioner till “Lag är frusen politik”

 1. Härligt Peter.
  Hoppas att alla var upprörda att man hittat så pass mycket utsläpp. Tydligen är det så att detta område fungerar utan hårda föreskrifter och att man kan inte lita på branchen.Otroligt tråkigt för de som är seriösa. Förtroendet för branchen får nu sig en törn men går att återställa genom hårda regler. Precis samma gäller i ystad hamn.

 2. Utsläppen som vi har hittat i ytvattnet är en annan historia som jag hoppas kunna återkomma till. Där finns problem.

  Problemet här var inte stora mängder utan snarare risken om något händer. Det gäller ju att skicka signalen att användningen av kemiska ämnen måste minska, eller i alla fall läckaget.

  Branschen, eller näringen som man säger är mycket duktiga på att arbeta med denna frågan. De är inga bovar och man måste ha stor respekt för det arbete som sker. Det vi får är bättre mätmetoder och en attityd förändring som gör att de helt enkelt inte kan hålla jämna steg.

  Jag förstår böndernas frustration för det är inte logiskt. Vi klagar på ganska små mängder. Men kan sedan köpa plaster som är cancerogena eller exotiska frukter som innehåller både det ena och andra. En T-shirt som är ny och otvättad kan skicka in stora doser kemikalier i kroppen, men vi blir inte ens tillräckligt upprörda för att tvätta kläderna innan vi tar på dem första gången.

  Med miljö så är regeln den att ju mindre man själv behöver göra desto mer upprörd kan man bli. Få avstår något av livets goda för att själv dra sitt strå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *