Effektivare politiker

Nu är äntligen Ystad på gång med ett elektroniskt dokumenthanteringsprogram. Det bygger på en plattform som kommer att delas med bland annat Sjöbo. Jag har tre uppdrag. Ersättare i fullmäktige, ledamot i Samhällsbyggnadsnämnden och ersättare i miljöförbundet. Det renderar ca 1 dm papper i månaden.

Fördelen som jag ser det är inte så mycket att vi sparar miljön. Att tillverka en läsplatta saknar inte miljökonsekvenser. Papper är i det sammanhanget en relativt miljövänlig produkt.

Men problemet är att man har svårt att hålla koll på gamla handlingar, och att det är tungt att släppa med sig handlingarna. Så det största fördelen kommer vara att man hela tiden har gamla handlingar tillgängliga och man kan jobba med handlingarna när det blir en lucka. Förutsatt att man har läsplattan med sig.

Priset drygt 8000 kronor känns rimligt eftersom jag utgår från att programvaror och infrastruktur ingår i det priset. Man räknar med att hämta hem kostnaderna inom senast 5 år. Jag misstänker att det sker tidigare. Simrishamn hade räknat på det i samband med att det och fick siffran till 5000 kr per politiker och år för att hantera papper. Troligen sparar vi därmed pengar redan år tre.

Men framförallt kommer vi politiker att få ett modernt arbetsredskap och ett gångbart sätt att hantera all information vi förväntas ta del av och bearbeta.

Förtroendevalda får var sin läsplatta – Ystad – Ystads Allehanda – Nyheter dygnet runt.

Ystads kommun – Läsplattor gör intåg i politiken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *