Tradition eller tvång

Alla som känner mig vet att jag är stenhårt Ateist. Jag behöver ingen gud för att leva med att livet ska ta slut, eller behöver en präst för att ge mig förlåtelse för det faktum att jag existerar. Jag tycker inte ens att det är intressant att diskutera om gud finns eller inte. Bevisbördan ligger på de som tror. Den dag de kommer och säger att de vet kommer jag kanske att lyssna. På samma sätt som att den som tror på Tomten, Yetin, Andar eller Troll har bevisbördan.

Jag hyser inte agg eller motvilja mot religiösa. Däremot betraktar jag dem lite grann som de betraktar den som går omkring och tror på tomten. Alla är vi människor med övertygelser och en rätt att tro på det vi väljer. Däremot är jag starkt emot religiösa friskolor vars syfte är att påverka omogna hjärnor.

Nu lyfter Carin Jämtin fram tankarna på att byta ut en röd dag mot en muslimsk högtidsdag. Om vi skulle ha röda dagar baserat på religion eller övertygelse är det ju i så fall första maj som ligger pyrt till. Sveriges största fixa i trädgården dag. Helt enkelt eftersom antalet muslimer överstiger antalet socialister. Men ack det vill hon inte.

–Jag tycker att första maj ska vara kvar som helgdag, så att man ser till att människor har en möjlighet att vara med. Det är en viktig dag att manifestera grundläggande viktiga saker i det svenska samhället.

Om man är socialist ja – andra manifestationer undanbedes bestämt.

Men jag tycker att man ska avskaffa röda dagar i den form de finns idag. Det finns två alternativ. Helst skulle jag se det omvandlar till dagar som individen själv kan fördela efter eget behag.

I andra hand vill jag att vi ska förlägga dem så att vi firar exempelvis våren, hösten eller sommaren. Att vi genom att uppmärksamma årstiderna, någon viktig person (ej politiker) kan bidra till en känsla av att vi alla hör samman. Vi delar denna planeten oavsett religion eller härkomst. Avskaffa samtidigt nationaldagen och fira FN-eller Europa-dagen på samma sätt. Nationaldagsfirandet är ju ett exempel på att det på bara några år går att skapa nya tradition.

Alternativen till firande och ledighet är många och minst käbbel och mest rättvisa blir det om individen för bestämma.

Intressant är också hur främlingsfientliga krafter passar på sticka fram sina trynen. Vad jag förstår är det inte så många som sitter med folkdräkt och firar påsk, allhelgonadag eller allt vad det heter.

Muslimsk högtid kan bli helgdag | Inrikes | SvD.

Läs också…

Flute-tankar: Sekularisera helgdagarna!.

Dick Bengtson: Varför inte en Klimatdag?.

vardagsviktigheter: Christer Sturmark tuggar på….

Stefan Olsson » Avskaffa 1 maj som lagstadgad helgdag.

Jesper Svenssons blogg: Muslimsk helgdag dålig idé.

 

1 reaktion till “Tradition eller tvång”

  1. Helgdagar att bestämma över själv ger väl mest handlingsfrihet åt individen. Om jag vill fira Pesach eller Jom Kippur eller våren eller sommarsolståndet så ska jag få göra det. Som det nu är har kristendomen fortfarande en ton av stadsreligion, den enda rätta religionen ifall man överhuvudtaget vill tänka i sådana banor. En dag då vi alla firar den extrema kommersialismen är söndagen-den dag de flesta tillbringar med shopping. Varför ska lördag söndag vara röda dagar? En dag i veckan, eller två, ledigt ja, men bestäm själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *