Skilda valdagar

På grund av oklarheter och oegentligheter i samband med valet 2010 får vi nu ett mycket intressant demokratiskt experiment. Omvalet i Västra Götalandsregionen kan studeras utifrån tanken på att införa skilda valdagar. Fördelarna sägs vara större fokus på regionala och lokala frågor.

Rent praktiskt finns det uppenbara problem.Det finns en begränsad förmåga att bedriva valkampanj ute i landet. Oftast är det en fåtal eldsjälar som vart fjärde år gör stora uppoffringar och låter annat stå tillbaka under valkampanjen. Min bedömning är att det saknas både ekonomisk och organisatorisk förmåga att bedriva valkampanj mer än vart fjärde år.

Något som återspeglas i Europavalet. Med skilda valdagar skulle vi hamna i ett mer eller mindre konstant kampanjtillstånd. Något som skulle ske på bekostnad av övrigt politiskt arbete. Skilda valdagar må vara en god tanke – men vi bör låta det stanna vid just en tanke.

Alternativet är att politiker och väljare hittar ett helt nytt sätt att interagera, men jag är realist.

Olofsson: Bra med skilda valdagar | Inrikes | SvD.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *