Transparens

Martin Flodén uppmärksammar ett litet tecken till ökad öppenhet även inom finanspolitikern. Det hade varit en utmärkt utveckling.

Centralbanker runt om i världen har under senare år försökt överträffa varandra i öppenhet och tydlighet. Finanspolitiken har däremot fortsatt att vara omgärdad av hemlighetsmakeri. Det görs mycket analys inom finansministerierna, men denna analys publiceras sällan. Och om analysen publiceras genomgår den vanligen först en omfattande politisk tvättning. Men kanske håller detta på att förändras, med det svenska finansdepartementet som en föregångare.

I samband med vårpropositionen publicerades en omfattande analys av hur regeringens politik har påverkat såväl arbetsutbud som sysselsättning och arbetslöshet. Det är material från denna rapport som ligger till grund för de (optimistiska?) bedömningarna att jämviktsarbetslösheten kan sjunka till fem procent som en följd av regeringens reformer. Enligt rapporten förklaras nedgången nästan enbart av sänkta ersättningsnivåer i arbetslöshetsförsäkringen — främst av att nominella belopp i försäkringen har hållits oförändrade och att jobbskatteavdragen har sänkt de relativa ersättningsnivåerna efter skatt.

Nu håller vi tummarna för att det även i fortsättningen arbetas mer i det öppna och mindre i det fördolda. Det är bra både för demokratin och de politiska besluten.

Mindre hemlighetsmakeri bäddar för bättre politik « Ekonomistas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *